Miksi ei enää Iron Butt ajoja tarkastukseen Iron Butt Association Finland ry:lle

20 Iron Butt ajon jälkeen on aika tullut lopettaa yhteistyö IBAF:in kanssa.

Talven aikana on tihkunut erinäisistä lähteistä tietoa, että pienellä sisäpiirillä on omat säännöt ja sääntöjen tulkinnat.

IBAF toki haluaa, että perusajoja ajetaan mahdollisimman paljon ja pitää yllä illuusiota puoluettomasta tarkastustoiminnasta, mutta todellisuudessa kulissien takana tapahtuu paljon enemmän.

Osa näistä erikoistapauksista on sellaisia, joita on käsitelty vuosittain järjestetyssä ajotarkastajien koulutustapahtumassa, osaa ei edes sinne asti ole päästetty. Ja yleensä on muistettu mainita, että näistä ei puhuta tämän piirin ulkopuolella. Nyt vain edellisessä tapahtumassa tämä pääsi unohtumaan ja tiedot vuotivat julkisuuteen. Vastaavia caseja on siis lukuisia joka vuosi, parhaat näistä on tässä koulutustapahtumassa käsitelty.

Lisää tästä löytyy IBAF foorumilta.

Tämänkin sääntömuutoksen varmistusta on yritetty saada IBAF hallitukselta useammankin henkilön toimesta siinä onnistumatta. Perusteita tälle ei myöskään ole esitetty IBAF:n hallituksen toimesta, ainoastaan erinäisiä arveluita jäsenien toimesta. Kuten eräästäkin kyseenalaisen ajon matkatarinasta käy ilmi, on tämäkin hallituksen jäsen jo matkan kuluessa päättänyt oman tarkastuksen lopputuleman ja uuden säännön vain omaan käyttöönsä.

Rivijäsenille ei tätä mahdollisuutta ole suotu eikä julkisesti edes kerrottu että tällainen on mahdollista ja hyväksyttävää.

Aloitettuani tämän keskustelun, yritti IBAF puheenjohtaja hiljentää keskustelun ja poistaa koko ketjun, ei kuulemma olisi missään nimessä saanut päästää julkisuuteen. Keskustelun käydessä kuumimmillaan sain jo ukaasin siitä, että IBAF ei tule tarkastamaan enää ajojani.

IBAF on nyt siis muuttunut pienen sisäpiirin salakerhoksi, jossa ilmapiiri on hyytävän salailun siivittämä. Lisäksi hallitus on omalla toiminnallaan ja omien ajojensa tarkastusten esimerkeillään vielä edistänyt ja hyväksynyt sääntöjen kiertämisen.

Näiden muutosten jälkeen on pohja pudonnut IBAF järjestämältä tarkastustoiminnalta ja toiminnan puolueettomuuteen perustunut ajettujen ajojen arvostus hävinnyt.

IBAF:n jäsenet eivät ole samanarvoisessa asemassa, normaali rivijäsen ei voi soittaa ajokoordinaattorille, –tarkastajalle tai puheenjohtajalle ja siten myötävaikuttaa oman ajonsa tarkastuksen tulokseen.

Jos ajetut ajot eivät ole keskenään vertailukelpoisia ja samojen sääntöjen mukaan ajettuja, mitä virkaa näitä on myöskään tarkastuttaa? Että saisi nimen johonkin listaan, johon siis saat nimesi myös kyseenalaisin keinoin?

Tälle vuodelle on jo yksi oma ajo takana – Arctic Butt 2012 – josta en siis papereita ole lähettänyt tarkastettavaksi enkä lähetä. Kolmen muun ajoon osallistuneen ajo on hyväksytty.

Sama linja tulee jatkumaan, kunnes IBAF muuttaa toimintamalliaan avoimempaan, oikeudenmukaisempaan ja kaikkia ajajia samanvertaisesti kohtelevaan ajojen tarkastukseen.